Кластерний вебінар “Посилення потенціалу української освіти на шляху до європейської інтеграції” (8.12.22, онлайн)

8 грудня 2022 р. Національний Еразмус+ офіс в Україні спільно з Генеральними Директоратами Європейської Комісії, Європейським агентством агентства із питань освіти і культури Європейської Комісії провели Кластерний вебінар “Посилення потенціалу української освіти на шляху до європейської інтеграції”. Захід було проведено за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, Офісу Президента України, Міністерства освіти і науки Україні, Міністерства молоді та спорту України, ESN-Ukraine, команд-переможців конкурсів Еразмус+ 2022 та попередніх років та інших бенефіціарами. Вебінар як кластерний захід об’єднав понад 125 представників проєктів Еразмус+ задля забезпечення синергії діяльності та результатів проєктів, а також з метою взаємопідтримки та поширення успішного досвіду впровадження проєктів в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

ПРОГРАМА вебінару – завантажити

З вітальним словом до учасників звернулися співорганізатори конференції. Сергій ЗАХАРІН, Державний секретар, Міністерство освіти і науки України, підкреслив важливість впровадження проєктів Еразмус+ та досягнутих результатів через відповідність пріоритетів проєктів до національної політики в світлі реформування вищої освіти. Антоанета АНГЕЛОВА-КРАСТЕВА, Директор з інновацій, цифрової освіти та міжнародної співпраці, Європейська комісія, презентувала ключові пріоритети співпраці у сфері освіти, молоді та спорту з Україоню як країною-кандидатом до вступу в ЄС. Світлана КРЕТОВИЧ, Завідувач відділу з питань освіти і науки Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики, Офіс Президента України, висвітлила питання пріоритетів гуманітарної політики щодо співпраці України з ЄС. Софі БЕРНЕРТС, Керівник відділу Еразмус+ та Європейський корпус солідарності, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, висловила підтримку українським партнерам у впровадженні проєктів Еразмус+, беручи до уваги повномасштабну війну та супутні виклики.

Під час першої пленарної сесії Аніла ТРОШАНІ, Керівник сектору моніторингу проєктів, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, презентувала результати останніх конкурсів та можливості на наступний конкурс Програми на 2023 р., а також наголосила на важливості досягнутих результатів та їх якості як невід’ємних інструментах на шляху інтеграції України до ЄС.

Під час другої пленарної сесії учасники познайомитись з представниками деяких проєктів, зокрема з мобільності, розвитку потенціалу вищої освіти, Жан Моне, які продовжили діяльність під час війни: Микола ТРОФИМЕНКО, Ректор, Маріупольський державний університетут; Ксенія СМІРНОВА, Проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародне співробітництво), Київський національний університет імені Тараса Шевченка; Олександр БЕРЕЗКО, проєкт Еразмус+ з розвитку потенціалу вищої освіти OPTIMA, Національний університет “Львівська Політехніка”; Оксана ГОЛОВКО-ГАВРИШЕВА, Президент, Українська асоціація європейських студій. Додатково, до серії інтерв’ю приєднався Президент Erasmus Students Network (ESN Ukraine) Артем ЦЕЛІКОВ, презентувавши «Report of Survey 2022: Ukrainian Students Abroad», що ставить на меті полегшити комунікацію між європейськими університетами та українськими студентами та відкрити їм більше можливостей продовжувати навчання в безпечному місці. Наприкінці сесії Світлана ШИТІКОВА, Координатор Національного Еразмус+ офісу в Україні, презентувала зв’язок Програми з національним контекстом та вплив досягнутих результатів на реформування вищої освіти України, закликавши учасників долучатись до впровадження проєктів Еразмус+ та поширювати Україну як потенційного активного партнера в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

В третій частині заходу проєктні команди мали змогу взяти участь у робочих групах за різними напрямами Програми та обговорити поточні виклики та шляхи їх вирішення, міжпроєктну співпрацю і синергію.

Робоча група з міжнародної кредитної мобільності Еразмус+ за модераторства Іванни АТАМАНЧУК, Національний Еразмус+ офіс в Україні, обговорила особливості впровадження мобільності Еразмус+ у період війни в Україні, виклики та шляхи їх подолання українськими ЗВО. Учасники робочої групи поділились своїм неоціненим досвідом реалізації мобільностей Еразмус+ після 24 лютого 2022 р., зокрема Ольга ДЕМИДЕНКО, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», ознайомила із досвідом свого університету стосовно адаптації інституційних документів та гнучкості процедур відповідно до можливостей Еразмус+ та умов воєнного стану в Україні, а також важливості ведення постійної комунікації між партнерськими університетами щодо нових умов і особливостей функціонування українських ЗВО, передумови визнання мобільності Еразмус+ – обов’язкового підписання Міжінституційної угоди тощо. Оксана КРАЄВСЬКА та Софія ПЕДОС, Львівський національний університет імені Івана Франка, презентували робочій групі свій інституційний процес підготовки до мобільності, а саме, розповіли про аспекти номінування, оформлення документів на мобільність, комунікації із МОНУ, іншими органами держ.влади щодо перетину державного кордону України чоловіками-учасниками мобільності Еразмус+, оформлення статусу перебування за кордоном учасниками мобільності у період війни в Україні.  Олена КРАВЧЕНКО, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, поділилась з колегами досвідом ЗВО щодо обов’язкової умови у період після мобільності – визнання результатів мобільності представників університету після їхнього повернення в Україну, зупинивши особливу увагу на процесі та результатах визнання мобільності у період війни в Україні.

Під час робочої групи напряму Еразмус Мундус, модераторами якої виступили Жанна ТАЛАНОВА, Національний Еразмус+ офіс в Україні, та Белен ЕНЦІСО, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, обговорили ключові особливості проєктів, вимоги до якості отриманих результатів, а також наголосили на особливостях впровадження за правилами Програми та українського законодавства.

Робоча група з розвитку потенціалу вищої освіти за модераторства Світлани ШИТІКОВОЇ, Національний Еразмус+ офіс в Україні,  та Лучіа ДЖАНІНІ, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, обговорили питання реалізації проєктів відповідно до українських реалій та правил Програми: підготовка пакету документів для реєстрації проєкту МТД, звітування та подання моніторингових карток до МОН України, академічна доброчесність та якість отриманих результатів, тощо. Під час робочої групи переможці минулих конкурсів поділились досвідом та успішними кейсами реалізації проєктів на час війни.

Робоча група напряму Жан Моне Едіт ГЕНСЕР, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, присвятила презентації можливостей конкурсу на 2023 р. та аналізу результатів попереднього конкурсу. Наприкінці сесії спікер надала чіткі рекомендації переможцям щодо успішної реалізації проєктів Жан Моне, зокрема поради щодо реалістичності та актуальності поставлених завдань, широкій промоції та доступності отриманих результатів.

У робочій групі з розвитку потенціалу ППТО, яку координували Вероніка ТКАЧЕНКО, Національний Еразмус+ офіс в Україні,  та Павол КРЕМПАСЬКИЙ, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, спікери представили новий конкурс напряму CB VET на 2023 р., надавши поради щодо реалізації проєктів-переможців конкурсу 2022 року (в т.ч. в умовах війни) та щодо підготовки успішної проєктної заявки на новий конкурс. Олена ШЕЛІМАНОВА, Національний університет біоресурсів і природокористування України, представила мету, завдання та очікувані результати проєкту «VET partnership For Green and Smart Electricity in Buildings». Вероніка ТКАЧЕНКО та Тетяна БІЛЕЦЬКА, Міністерство освіти і науки України, долучились до дискусій в частині надання рекомендацій щодо національних вимог реалізації проєктів, дисемінації результатів, а також співпраці з МОН України.

В робочій групі з віртуальних обмінів у сфері освіти та молоді, де модераторами виступили Катерина ЖДАНОВА, Національний Еразмус+ офіс в Україні,  та Роланд ФАРКАС, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA, було представлено особливості цього напряму, технічні вимоги та можливості співпраці з європейськими партнерами віртуально. Спікер надав детальний опис щодо впровадження проєктів та їх ключових особливостей для формальної та неформальної освіти, задля

Наприкінці заходу учасники підвели підсумки роботи в групах та поділились порадами щодо впровадження проєктів на час війни, презентувавши власні кейси та досвід.

Матеріали пленарних сесій вебінару:

Матеріали робочої групи група з міжнародної кредитної мобільності Еразмус+:

Матеріали робочої групи з напряму Жан Моне:

  • Едіт ГЕНСЕР, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA – завантажити.

Матеріали робочої групи з розвитку потенціалу ППТО:

  • Павол КРЕМПАСЬКИЙ, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA – завантажити.

Матеріали  робочої групи з віртуальних обмінів у сфері освіти та молоді :

  • Роланд ФАРКАС, Європейське виконавче агентство з питань освіти і культури EACEA – завантажити.

Підсумки за результатами кластерного вебінару “Посилення потенціалу української освіти на шляху до європейської інтеграції”.

Дякуємо кожному за участь! Віримо в Україну, кожного громадянина, Збройні Сили України, партнерів та працюємо разом на результат для перемоги! Все є і буде Україна!

#ErasmusPlus #ErasmusUA #StandWithUkraine #ErasmusJointForcesUA #Erasmus35yearsUkraine

Попередня Вебінар для переможців конкурсів Еразмус Мундус 2022 р. (08.12.2022)